Ben jij overtuigd van de kracht van samenwerking? Ben je gedreven om een gezonde leef- en werkomgeving te creëren waarin al onze inwoners en medewerkers worden uitgenodigd tot gezond gedrag en zorg voor elkaar?
Ben jij in staat de belangen van GGD regio Utrecht én de publieke gezondheid als geheel te behartigen?
GGD regio Utrecht zoekt een:
DIRECTEUR PUBLIEKE GEZONDHEID (DPG)
Jouw publieke taak:
Als Directeur Publieke Gezondheid (DPG) van GGD regio Utrecht (GGDrU) geef jij leiding aan onze mooie GGD met de belangrijke maatschappelijke opgave om naar elkaar om te kijken in het licht van positieve gezondheid.
GGDrU is met 1,4 miljoen inwoners de grootste GGD van Nederland en heeft een betrokken bestuur dat bestaat uit 26 Wethouders Volksgezondheid van onze aangesloten gemeenten. Jij bent, als opdrachtnemer van ons bestuur, verantwoordelijk voor het functioneren van de organisatie als geheel, de dienstverlening en de bedrijfsvoering. Daarnaast geef je sturing aan en ben je verantwoordelijk voor de visie, organisatieontwikkeling en strategische beleidsvorming. Samen met jouw twee collega-directeuren vertegenwoordigen jullie GGDrU, onder jouw eindverantwoordelijkheid, aan de regionale en landelijke tafels.
Als DPG ben je daarnaast de ambtelijk leidinggevende van de Geneeskundige Hulpverleningsorganisatie in de Regio (GHOR). De GHOR is organisatorisch ondergebracht bij de Veiligheidsregio Utrecht (VRU), binnen de directie Crisisbeheersing waar de dagelijkse aansturing plaatsvindt. Als DPG voor de GHOR is het jouw taak om coördinerend en adviserend op te treden op het terrein van acute en publieke gezondheid, evenals leiding geven aan de geneeskundige hulpverlening ten tijde van crises. Dit maakt dat jij onderdeel wordt van het directieteam van de VRU en bij relevante agendapunten deelneemt aan de vergaderingen.
Actuele landelijke thema’s en ontwikkelingen:
In de media wordt vaak gesproken over dé GGD. Dé GGD bestaat echter niet. In Nederland zijn er 25 GGD’en met elk hun eigen visie, bestuursagenda én DPG. De rode draad van de GGD’en, namelijk de algemene kerntaken ‘beschermen, bewaken en bevorderen van de publieke gezondheid’ staan verankerd in de Wet Publieke Gezondheid. Op verschillende gemeenschappelijke onderwerpen wordt daarom intensief samengewerkt binnen de overkoepelende brancheorganisatie: GGD GHOR Nederland.
Dat deze samenwerking aangemoedigd en gesteund móet worden, blijkt wel uit het recent verschenen rapport van de RVS. Hierin wordt de urgentie van onze taak onderstreept en gesteld dat de Publieke Gezondheid landelijk onder druk staat. We moeten en gaan opnieuw bouwen aan een stevig fundament. Sociale determinanten van gezondheid, zoals wonen, leefomgeving en inkomen moeten centraal komen te staan en echte gezondheidswinst is alleen te behalen wanneer partijen uit het sociaal domein, de fysieke omgeving en het (publieke) zorgdomein samenwerken. Juist omdat wij op dit snijvlak opereren kunnen we als GGD een belangrijke schakel zijn. Voor GGD regio Utrecht is dit onderwerp dan ook urgent.
Actuele regionale thema’s en ontwikkelingen:
Bij GGD regio Utrecht merken we dat de continuïteit en kwaliteit van onze dienstverlening onder druk staan. De contextuele achtergrond hiervan is dat GGD regio Utrecht jarenlang scherp aan de wind heeft gevaren, en de bestaande kaders onvoldoende ruimte bieden om de toenemende complexiteit in de samenleving, zoals kansenongelijkheid, een dreigend zorginfarct, de oorlog in Oekraïne, klimaatverandering en de toenemende kans op crises, aan te pakken. Ook onze aangesloten gemeenten ervaren druk in het sociale domein door onder andere beperkte financiële middelen, groeiende zorgvraag en veranderingen in wet- en regelgeving.
Het opbouwen en versterken van regionale en landelijke samenwerkingsverbanden, met als voorbeeld het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ) lijkt essentieel om deze vraagstukken efficiënt aan te pakken.
Bovenstaande maatschappelijke en bestuurlijke ontwikkelingen en uitdagingen hebben ook impact op onze medewerkers. Het is belangrijk om oog voor elkaar te hebben, onze zichtbaarheid te vergroten en onze bescheiden toon te doorbreken. Als DPG speel jij een belangrijke rol in dit proces. Met jouw oprechte betrokkenheid, laat je zien hoezeer jij en ons bestuur de inzet van onze medewerkers erkennen. Bovendien zet je je in om de GGD meer onder de aandacht te brengen, waardoor we samen trots kunnen zijn op de belangrijke taak die wij vervullen in onze samenleving.
In jouw functie als DPG maak je impact door jouw rol te pakken in het (politieke) samenspel én in onze interne organisatie.
Jouw profiel:
Jij kiest voor ons omdat je Publieke Gezondheid op de kaart wil zetten en vanuit deze overtuiging bijdraagt aan een gezonde leefomgeving die alle inwoners uitnodigt tot gezond gedrag, tot meedoen en zorg voor elkaar. Onder jouw leiding en met jouw visie blijven we innoveren en doorontwikkelen, bijvoorbeeld op het gebied van digitalisering en zelforganisatie, om zo een maximale bijdrage te kunnen blijven leveren voor onze inwoners en onze regio. Jij weet ons uit te dagen en te inspireren.
Ook ben jij in staat om onze uitdagingen om te zetten in kansen en weet als een enthousiasmerend boegbeeld op te treden. Je behartigt niet alleen de belangen van GGD regio Utrecht en ons bestuur, maar bent in staat om de publieke gezondheid als geheel in het middelpunt te plaatsen. Dat werkt aanstekelijk en zorgt voor een gevoel van waardering voor ons werk als GGD'er.
Daarnaast vragen we dit van jou:
Zichtbaar |
Verbindend |
Alert |
Eigentijds |
Onafhankelijk |
De sollicitatieprocedure:
Publiek Netwerk begeleidt de werving en selectie voor GGD regio Utrecht.
Bij interesse of voor informatie kan je contact opnemen met Saskia Postma van Publiek Netwerk, telefoon 06-30623555 of per e-mail: saskiapostma@publieknetwerk.nl