26-30 uur per week | Locatie Utrecht | Per november 2022 | 1 jaar met kans op verlenging |
Wat ga je doen?
Functionaris gezondheidsbevordering Seksuele Gezondheid. Dat klinkt heel ingewikkeld, maar eigenlijk ga je gewoon op scholen met professionals over seks praten. Of gewoon… eigenlijk is dat niet zo gewoon. Want hoe praat je gewoon over seksualiteit als het onderwerp taboe is? Hoe kom je in gesprek? Hoe kunnen onderwerpen zoals consent op scholen besproken worden?
Jij gaat aan de slag om professionals van basisscholen, voortgezet onderwijs en mbo te trainen om over seksualiteit te praten. Want hoe maak je relaties en seksualiteit als onderwijsprofessional op positieve wijze bespreekbaar met oog voor seksuele integriteit en aandacht voor diversiteit?
Aandacht voor relaties en seksualiteit is al vanaf jonge leeftijd belangrijk. Zowel thuis als op school. Hierdoor krijgen kinderen en jongeren op tijd informatie over onderwerpen als gezonde relaties, veilig vrijen en zwangerschap, diversiteit, wensen en grenzen. Kinderen hebben genoeg vragen, maar volwassenen maken er vaak wat ingewikkelds van. In jouw trainingen geef jij professionals handvatten om in gesprek te komen en zodoende leerlingen bewust te maken over eigen gevoel of gedrag rondom dit thema. Zo draag jij bij aan een positieve en gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Enkele voorbeelden uit jouw werkpraktijk:
~ Op een trainingsmiddag vertelt een conciërge van een middelbare school soms op dat kinderen in de pauze porno aan elkaar laten zien maar weet niet hoe hij ze er op aan moet spreken.
~ Een leerling heeft aan zijn mentor gevraagd om te helpen bij zijn coming-out in de klas. Hoe pak je zoiets aan? Is een coming-out eigenlijk wel nodig?
~ Een school gaat met een nieuwe lesmethode werken rondom seksuele vorming en een ouder wil dat haar dochter daar niet bij is omdat het haar lesbisch zou maken. Hoe kan de directrice in gesprek met deze ouder?
~ Op een basisschool wordt duidelijk dat alle meisjes een verschillende naam hebben voor hun geslachtsdeel. Bij jongens is het allemaal heel duidelijk, maar welk woord gebruik je voor meisjes?
Voordat je op een school van start kan gaat er natuurlijk wel een hele organisatie aan vooraf. Scholen die met bijvoorbeeld de Gezonde Schoolmethode willen werken hebben ook te maken met (interne) weerstand of tijdgebrek. Je begeleidt de onderwijsprofessionals daarom goed in het gehele proces van implementeren tot borgen van effectieve preventieprogramma’s over relaties en seksualiteit. In je werk ben je dan ook veel bezig met werven van scholen, plannen en organiseren.
Waar kom je te werken?
Het team Seksuele Gezondheid is een samenwerkingsverband tussen GGDrU en de afdeling Volksgezondheid van de gemeente Utrecht en is werkzaam op het gebied van de seksuele gezondheid en soa-bestrijding. Deze aanvullende zorg op de reguliere huisartsenzorg richt zich vooral op kwetsbare groepen en cliënten die veel seksueel risicogedrag vertonen. Jij komt te werken in het subteam van gezondheidsbevorderaars, een team van 4 personen dat zich richt op beleid en training.
In het team seksuele gezondheid werk je met bevlogen collega’s die hart hebben voor seksuele gezondheid.
Wat vragen wij van jou?
Jij bent een professional op hbo-niveau met affiniteit met en kennis over seksuele gezondheid en/of de gezonde seksuele ontwikkeling van kinderen en jongeren.
Natuurlijk heb je affiniteit met en kennis over het onderwerp. Met jouw ‘bagage’ ben je in staat om scholen en collega’s van de afdeling Jeugdgezondheidszorg goed te adviseren.
Je praat makkelijk over relaties en seksualiteit, of het nu voor een groep is of tijdens adviesgesprekken. Je kunt het belang van seksuele gezondheid en seksuele vorming goed overbrengen tijdens (online en offline) trainingen binnen het onderwijs en jongerenwerk. Je beschikt dan ook over communicatieve, verbindende en sensitieve vaardigheden (rekening houdend met o.a. religie/cultuur) voor een effectief contact met scholen, netwerkpartners en collega’s.
Je vind het fijn om te werken in een team maar daarnaast ook de vrijheid te hebben om je eigen werk vorm te geven en te organiseren. In dit vormgeven en organiseren kies jij voor bestaande methodes (zoals, Kriebels in je buik, Vlaggensysteem, Lang leve de Liefde), gecombineerd met jouw creatieve en eigentijdse aanpak.
Omdat je op diverse locaties trainingen geeft ben je in het bezit van een rijbewijs en eigen vervoer. Daarnaast ben je gemotiveerd en bereid om incidenteel (1x per maand ongeveer) ’s avonds te werken, op bijvoorbeeld een ouderavond.
Wat bieden wij jou?
Het betreft een functie voor 26-30 uur per week. Het salaris is afhankelijk van jouw opleiding en ervaring minimaal €2.865,- en maximaal €4.208,- bruto per maand (schaal 9 cao SGO) bij een fulltime dienstverband (36 uur).
Wil je meer weten over onze aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zoals 17,45% IKB bovenop jouw salaris? Lees dan verder op: https://werkenbij.ggdru.nl/arbeidsvoorwaarden
Wil je meer weten?
Heb je vragen over deze vacature of wil je meer informatie, vul dan het contactformulier in via: https://werkenbij.ggdru.nl/contact. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie.
Zichtbaar |
Verbindend |
Alert |
Eigentijds |
Onafhankelijk |
Ben je enthousiast?
Solliciteer dan door je cv en motivatiebrief op deze pagina te uploaden via de knop ‘Solliciteren’. Reageren kan tot en met 27 september 2022.
Als je wordt uitgenodigd voor de gespreksronde vragen we je om een korte presentatie (max 5 min.) te geven waarin je laat zien wat jouw affiniteit is met het thema seksuele gezondheid.