Verpleegkundige Infectieziektebestrijding
24-32 uur per week | Zeist/ hybride
Per direct tot eind 2025 | tijdelijke functie die kan veranderen in vaste formatie bij beschikbare financiering
Wat ga je doen?
Als verpleegkundige Infectieziektebestrijding (IZB) ga jij in een multidisciplinair team aan de slag om infectieziekten in onze regio te voorkomen en te bestrijden. Met jouw collega's ben je de voorwacht van de afdeling. Hier komt een diversiteit aan werk binnen:
Dagelijks krijgen jullie telefoontjes van bijvoorbeeld inwoners, instellingen, zorgprofessionals of leerkrachten, omdat zij te maken hebben met een infectieziekte waarover zij zich zorgen maken voor zichzelf, hun gezin of bijvoorbeeld op school. Moeten alle ouders van leerlingen op de hoogte worden gebracht van kinkhoest of het RS-virus bij één leerling? Wat kunnen we doen om te voorkomen dat anderen ziek worden en hoe bestrijden we een bestaande uitbraak. Het grootste gedeelte van het werk bestaat uit het geven van telefonische adviezen. Daarnaast stel je samen met de arts informatiebrieven op voor bijvoorbeeld contacten van een client of voor scholen. Ook kun je te maken krijgen met een client die een rabiës risico heeft gelopen door bijvoorbeeld een beet van een hond in het buitenland. In dat geval stel je een risicoanalyse op en regel je zo nodig vaccinaties voor de client. Soms dien je zelf deze vaccinaties toe.
Een enkele keer komt het voor dat je deelneemt aan een uitbraakteam van een instelling (bijvoorbeeld als er een schurftuitbraak gaande is op een kindercentrum).
Daarnaast sturen laboratoria positieve testuitslagen van meldingsplichtige infectieziekten naar ons (telefonisch of via zorgmail). Je belt met het laboratorium voor toelichting op de uitslag, neemt contact op met de behandelaar en bespreekt de vervolgstappen. Je start het bron- en contactonderzoek op. Vaak begint dit met het bellen met de patiënt zelf om meer te weten te komen over hoe of waar de patiënt de ziekte gekregen zou kunnen hebben en of de patiënt in contact is geweest met anderen. Kan je voorkomen dat de ziekte zich verder verspreid? Jij zet je er dagelijks voor in!
De diversiteit aan casuïstiek maakt dat jouw werk geen dag hetzelfde is. Waar minstens zoveel afwisseling zit, is het vele contact dat je met verschillende mensen hebt. Bijvoorbeeld behandelaars, instellingen, scholen, kinderdagverblijven, inwoners, patiënten en vele andere disciplines. Je werkt dagelijks met veel mensen samen en kijkt per situatie wat de juiste benadering of aanpak is.
Het eerste jaar zal de nadruk liggen op het werken in de voorwacht, dus het afhandelen van de meldingen en telefonische vragen zoals hierboven beschreven. In de loop van de tijd kun je aansluiten bij interne werkgroepjes op gebieden die jij interessant vindt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het (intern) opleiden van medische professionals, het adviseren van het publiek, het mede ontwikkelen van preventieprogramma’s en voorlichtingsmateriaal.
In welk team kom je te werken?
Het team Infectieziektebestrijding is een groot multidisciplinair team dat bestaat uit artsen, verpleegkundigen, deskundigen infectiepreventie, beleidsmedewerkers, medisch medewerkers, administratieve ondersteuning. Jullie werken zo veel mogelijk zelforganiserend en hebben onderling ook teamrollen verdeeld.
Als je kiest voor werken bij GGD regio Utrecht, dan kies je voor Publieke Gezondheid en zijn je werkzaamheden met name gericht op preventie. Als verpleegkundige IZB denk je niet vanuit het individu maar hou je het belang van het collectief in het oog. De scope van jullie team is alle infectieziekten, met uitzondering van Tuberculose en infectieziekten die onder seksuele gezondheid vallen.
GGD regio Utrecht?
GGD regio Utrecht (GGDrU) is de gemeentelijke gezondheidsdienst van de 26 gemeenten in de regio Utrecht. Met ons werk helpen we 1,4 miljoen inwoners gezonder te leven. We doen dit samen met gemeenten, (zorg)organisaties én met inwoners uit de steden en dorpen.
Wat vragen wij van jou?
Jij bent een hbo-verpleegkundige (mét BIG-registratie). Omdat je in je werk met veel disciplines en een variatie aan mensen te maken hebt blink je uit in communicatieve- en adviesvaardigheden. Je kan je goed inleven in situaties en mensen en weet als dat nodig is doortastend te handelen. Daarnaast vind je het leuk om met een veelheid aan thema's en richtlijnen bezig te zijn. Je kan snel schakelen en bent flexibel ingesteld.
In tijden van een gezondheidscrisis fungeert GGDrU als crisisorganisatie. Wij rekenen op jouw inzet in tijden van crisis. Wij verwachten dat jij gemotiveerd en bereid bent om je flexibel op te stellen door bijvoorbeeld in de avonduren en weekenden te werken indien nodig, dit zal sporadisch voorkomen.
Deze vacature is tegelijkertijd in- en extern gepubliceerd. Bij gelijke geschiktheid heeft de interne kandidaat voorrang.
Wat bieden wij jou?
Wil je meer weten?
Heb je vragen over deze vacature of wil je meer informatie, vul dan het contactformulier in via: https://werkenbij.ggdru.nl/contact. Je ontvangt zo snel mogelijk een reactie.
Ben je enthousiast?
Solliciteer dan door je cv en motivatiebrief op deze pagina te uploaden via de knop ‘Solliciteren’. Reageren kan tot en met 18 juni. Het aanvragen van een VOG maakt onderdeel uit van het sollicitatieproces.
Nb. Als we zaken willen doen met recruiters, headhunters of bureaus om bepaalde functies te vervullen, dan schakelen we deze bureaus zelf in. Profielen en cv’s die bureaus ongevraagd sturen, worden behandeld als directe sollicitaties van de kandidaat.